Cum va afecteaza Facebook deciziile de confidentialitate

Sunteti constienti de cate aplicatii va acceseaza informatiile personale pe Facebook? Verificati-va permisiunile aplicatiilor si pregatiti-va pentru o surpriza!

Old Facebook PermissionsFacebook continua sa-si “imbunatateasca” design-ul in asa fel incat vom putea instala aplicatii fara a constientiza faptul ca permitem aplicatiilor respective accesul la informatiile personale. De fapt accesul la informatiile si identitatea noastra este moneda cu care Facebook face afaceri si prin care valoarea actiunilor de la bursa creste sau scade.  N-ar trebui sa fie de mirare ca Facebook a facut prin noul App Center inca un pas inainte in eforturile de a va expune informatiile personale, fara sa va dati seama de asta.

New Facebook PermissionsUn singur buton

In vechiul design Facebook folosea doua butoane (“Allow” si “Don’t Allow”) care va cereau automat sa luati o decizie. In noul App Center insa, Facebook a ales sa foloseasca un singur buton. Astfel nu mai exista nevoia de a confirma sau de a lua vreo decizie. Este nevoie de un singur click si gata! Informatiile personale sunt trimise dezvoltatorilor aplicatiei fara ca voi sa va dati seama.

Textul gri de dimensiune mica

Designerii de la Facebook stiu ca sunteti obisnuiti sa ignorati textele mici si gri de pe pagina. Sunteti practic obligati sa credeti ca textul gri nu este important. Acesta este motivul pentru care au ales textul gri pentru permisiunile pe care sunteti gata sa le acceptati.

Simbolul pentru informatii ascunse

In trecut, Facebook facea o prezentare detaliata a informatiilor pe care le faceati disponibile aplicatiilor. Insa in noul design au decis sa ascunda acele informatii. Daca va uitati cu atentie, exista un mic semn al intrebarii (“?”) care daca popositi cu mouse-ul deasupra lui va dezvalui informatiile care sunteti pe cale sa le transimteti aplicatiei.

Linia de actiune

Designerii stiu ca privirea voastra se va concentra automat pe butonul principal si ca veti ignora tot ce exista sub aceasta linie virtuala de actiune. De aceea, in noul App Center, au ascuns detaliile permisiunilor sub aceasta linie de actiune.

Tonul prietenos

In noul App Center, cei de la Facebook au ales sa ascunda termenul “Permissions”. In locul titlului “Request for Permissions” si a butonului “Allow”, Facebook acum va trimite catre o pagina plina de imagini colorate si un singur buton numit “Play Game”. Tonul acesta prietenos distragandu-va atentia de la permisiunile pe care le acceptati.

2 Comentarii

  1. foto nunta spune:

    Da este formidabil, urasc facebook-ul si tot restul site-urilor efectiv facute ca sa ne patrunda in intimitate…Le folosesc dar sincer as vrea sa mai pot avea intimitatea de odata…Ultima gaselnita care intradevar m-a pus pe ganduri este cea a celor de la Google care iti ofera posibilitatea de a stoca GB intregi de date adica drive-ul lor…Mi se pare o expunere prea mare…la ce vor avea ei acces…la revedere ai totul transparent…

    • Daca ai date care preferi sa ramana private, nu trebuie sa le stochezi in cloud, pe serverele Google. Dar poate fi folositoare solutia, mai ales cand ai date legate de munca (prezentari, documente, aplicatii, etc) si back-up. Intr-adevar, si eu as fi preferat sa am mai multe optiuni in privinta intimitatii. Dar chiar daca nu ai conturi pe Facebook, Google si alte site-uri, calculatorul tau tot poate fi accesat din exterior. Ceea ce face datele de pe hard-ul tau la fel, sau chiar mai putin sigure decat in contul Google.

Comentariile sunt inchise. Daca ai o problema sau nelamurire, te rog foloseste formularul de pe pagina de Contact.